اصطلاحات وعبارات متداول در حمل ونقل کانتینری

14- اصطلاحات وعبارات متداول در حمل ونقل کانتینری

TERMS USED IN CONTAINER TRANSPOR

 

  • (Full Container Load (FCL = یک کانتینر پُر

    این اصطلاح را نباید خیلی ساده تلقی کرد.معمولاً منظور از FCL وقتی است که فرستنده کالا به اندازه یک بار گنج کامل کالای قابل حمل دارد. در این حالت یک بارگنج از خط کشتیرانی گرفته،آنرا با کالای خود پرکرده و مجدداً برای حمل در اختیار شرکت کشتیرانی می گذارد.حتی در مواقعی که کانتینر پرنشده باشد،منوط به اینکه فقط حاوی بار یک فرستنده باشد « کانتینر پر» یا FCL تلقی میشود.از لحاظ حمل کننده هرگاه بارگنج توسط فرستنده کالا بارگیری وبارچینی شده باشد ونه توسط حمل کننده یا پیمانکاران او، FCL نامیده میشود واز نظر او تفاوتی نمیکند که نصف یا ربع چنین کانتینری پرشده باشد یا تمام آن.بهمین دلیل است که در بارنامه های صادره برای FCL جمله Shipping Load,Stowed And Count یا « توسط فرستنده بارچینی وبارشماری شده است» درج میگردد. این جمله حائز اهمیت وتوجه است وجالب آنکه در مواقعی نیز که یک بارگنج را با چند محموله متعلق به مشتریان خود بارگیری میکند،از نقطه نظر حمل کننده (نه بارفرابر) باز هم FCL محسوب میشود.از لحاظ مقامات بندری نیز چنین کانتینری که بصورت پر وارد محوطه بندر گردیده وآماده بارگیری است FCL به حساب می آید.



 

 

  •   (Less Than A Container Load (LCL = کمتر از یک کانتینر

    کمتر از کانتینر به موردی اتلاق میشود که بارچینی یا به اصطلاح پرسازی کانتینر توسط حمل کننده انجام میگیرد،صرفنظر از اینکه مقدار کالا کمتر یا برابر ظرفیت یک بارگنج بوده باشد ویا اینکه در بارگنج کالای دیگری بطور مشترک بارگیری نشده باشد.حتی درصورتیکه حمل کننده قیمت یک بارگنج پر را به حساب مشتری بگذارد ولی خود راساً آنرا بارچینی -بارگیری کرده باشد،باز هم گویی LCL تلقی میگردد وهمین امر است که غالباً سبب سردرگمی نسبت به این اصطلاح یا عبارت میشود.
    موضوع از نظر حمل کننده از آن جهت حائز اهمیت وتفاوت است که مسئولیت او نسبت به LCL به مراتب بیشتر است،زیرا بعلت تقبل مسئولیت بارگیری کالا در کانتینر بهنگام تحویل آن نیز مسئول خسارت احتمالی خواهد بود.



  • (Container Yard (CY = محوطه کانتینر یا بارگنج سرا 

    منظور فضا یا محوطه ایست در داخل پایانه یا بندر برای کانتینر یا بندر استقرار بارگنج ها تا حسب مورد به کشتی بارگیری شوند ویا روانه مقصد های داخلی گردند.در چنین محل یا محوطه ایست که حمل کننده (یا نماینده او) بارگنج را از صادرکننده تحویل میگیرند ویا برعکس بعد از تخلیه از کشتی آنرا به وارد کننده تحویل میدهند.این عبارت در اعتبارات اسنادی نیز کاربرد دارد وبه این معنی است که مسئولیت حمل با تحویل وتحول بارگنج در این محل پایان میپذیرد.مثلاً در بارگنج سرای سنگاپور یا بارگنج سرای بندر .... ( ....CY Port)



  • Container Freight Station

    انبار یا ایستگاه کانتینرها که در واقع ناظر بر انباری است که در آنجا محموله های متفرقه LCL به حمل کننده تحویل شده و برای صادرات در داخل کانتینر جا گرفته ویا جهت تحویل به واردکننده از بارگنج تخلیه میشود.
    در بارنامه های مربوط به محموله های کمتر از یک بارگنج یا LCL عبارت CFS درج میگردد وحاکی از آنست که کالا در چنین محل یا انباری جهت بارچینی در بارگنج از فرستنده تحویل گرفته شده ویا پس از بازکردن کانتینر .تفکیک محموله های آن به گیرنده تحویل میگردد.


  • علاوه بر موارد مزبور،حالت های زیر را نیز باید  مورد توجه قرار داد :

  • FCL/LCL برای مواقعی که فرستنده محموله هایی را برای تحویب به چند گیرنده در یک کشور مقصد در یک بارگنج بارگیری نموده و در مقصد آنها را تفکیک وبه گیرنده های مختلف تحویل میدهد.یک کانتینر پر در مقصد به چند محموله کمتر از یک کانتینر تبدیل میشود.


  • LCL/FCL کل محموله یک بار کانتینر است که از جانب یک فرستنده برای یک گیرنده ارسال میگردد ومیتواند به صورت Door To Door حمل شود.

 

  • BREAK BULK : کالای بسته شماره،بصورت پاندل یا نگله های متفاوت

  • Currency Adjustment Factor =CAF : ضریب تعدیل نرخ ارز که به صورت درصدی برای تبدیل اسعار مختلف به دلار بکار میرود وبه کرایه حمل اضافه میشود.

  • FREE IN AND OUT =FIO:  به این معنی است که مشتری، بازرگانی یا فرستنده محموله بایستی علاوه بر کرایه حمل یعنی هزینه های بارگیری در مبدأ وتخلیه در مقصد به عهده مشتری می باشد.


    در قراردادهای اجاره دربست یا Charter Party که مالک کشتی با شرایط وعملیات تخلیه وبارگیری در بنادر آشنایی ندارد ویا مایل نیست خود این عملیات را تقبل نماید ویا در مواقع دو به کاری که مالک دوبه نمیخواهد درگیر مسائل جرثقیل برای بارگیری یا تخلیه کالا گردد از این عبارت (FIO) استفاده میشود. در بعضی کشورها مثل اندونزی رسم است که در بارنامه هایی که مقصد آنها یکی از بنادر این کشور باشد اصطلاح free out بکار میرود وبه این معنی است که گیرنده کالا موظف است هزینه تخلیه کالا را در بندر مقصد پرداخت نماید.

  • TRANSHIPMENT یا تغییر وسیله حمل یا تراباری : که معمولاً به معنی تعویض کشتی دریک بندر میان راهی است،غالباً موجب ابهام و دردسر میگردد. بنابراین ضروریست که در این گونه موارد اولاً اصطلاح مزبور در متن بارنامه قید شود تا مانعی برای ادامه مسیر محموله پیش نیاید،ثانیاً طرفی که باید هزینه این کار را تأمین نماید اعم از اینکه متصدی حمل،خط کشتیرانی یا فرستنده باشدفمعلوم گردد. در مواقعی که بارنامه TBL توسط خط کشتیرانی صادر میشود نمایندگی خط باید ترتیب ترانسشیپ را بدهد وچنانچه TBL توسط حمل یا NVOCC یا بارفرابر (فورواردر) صادر شده باشد کارگزار او باید این امر را بر عهده گرفته وترتیب انتقال کالا از یک خط یا کشتی را به خط یا کشتی دیگر داده و هماهنگی لازم را بعمل آورد واطمینان حاصل نماید که مقامات بندری مخالفتی با این تغییر وسیله حمل بعمل نخواهند آورد.

سایر اصطلاحات وعبارات رایج در حمل دریایی وکلمات اختصاری آنها نیز به شرح زیر هستند :

 

  • Container Service Port = CSP : یا بندری که عملیات حمل کانتینرهای پر و نیمه پر LCL و FCL از آنجا انجام میگیرد.

  • Container service Tariff = CST : یا تعرفه خدمات کانتینری 



  • CT- B/L : یا بارنامه حمل مرکب Combined Transport 


  • Feeder Service : خدمات مکمل حمل از یک مبدأ داخلی یا بندر فرعی به بندرگاه اصلی ومحل استقرار کشتی خط ،یا از خطوط فرعی به خط اصلی .


  • Merchant Haulage =MH : وقتی است که مشتری مایل است خود حمل داخلی را تقبل نماید. بارگنج اختصاص یافته را از بارگنج سرای CY کشتیرانی تحویل گرفته و پس از پر کردن آن به محموله خود آنرا به همان محل وبه هزینه خود عودت میدهد. این حالت تابع یک فرجه زمانی وتعرفه خدمات کانتینری است توسط خط کشتیرانی تعیین میشود.

  • Standard Intl. Trade Classification = SITC

    طبقه بندی کالا حسب معیارهای سازمان ملل. درمبادلات بین المللی بمنظور مقایسه ها وتحلیل های اقتصادی کالاهای مبادله شده بر حسب طبقه بندی طبقه ها معین وتعریف شده اند.


  • Slot : جایگاه یا اشکاف به معنی جای معین برای قرارگرفتن یک کانتینر در کشتی است.

  • Strip : خالی کردن یا بیرون آوردن کالا از کانتینر یا به اصطلاح " لخت کردن کانتینر"


  • Stuff : پر کردن یا بارگیری کالا در کانتینر


  • Tandum : استفاده همزمان از نیروی کشش دو جرثقیل برای برداشتن کانتینر یا نکله های سنگین وافزایش قدرت برداشت محموله .

  • TCSP یا Through-Container-Service-Port یا بندر چند منظوره کانتینری که در آن سرویس های FCL و LCL به صورت مختلف انجام میگیرد و دارای بارگنج سرا CY وایستگاه بارچینی بارگنج( CNTR Freight Station (CFS هستند .

  • TEU : معادل واحد 20 فوتی یا Twenty Foot Equivalent Unit  معیار احتساب بارگنج ها اعم از 20 فوتی یا 40 فوتی بر اساس ومعیارها بارگنج 20 فوتی مثلاً یک 40 فوتی برابر 2*TEU  محاسبه میشود.


  • THC  : یا هزینه های جابجایی در پایانه Terminal Handling Charges و منظور از ترمینال کل مجموعه ایست که محل استقرار جابجایی ،نگهداری وبالاخره تخلیه وبارگیری کانتینر در محوطه یک بندر است.


  • Transfer Charges : هزینه های انتقال وبه معنی هزینه های بارگیری ویا تخلیه کانتینر خالی وپر در مواردی است که مشتری خود حمل کانتینر از بارگنج سرای بندر یا خط را به انبار خود وبازگشت آن به محل اولیه را به عهده دارد ویا آنرا باید جداگانه پرداخت نماید.


  • U.N.Number : منظور عددی است توسط سازمان ملل متحد برای طبقه بندی کالاهای خطرناک در کتابهای IMO اختصاص داده شده است.

 

 

 

gplus Twitter

درباره ما

  • شرکت حمل و نقل بین المللی و ترخیص کالا بهروش سریع به شماره ثبت 129345 دارای مجوز رسمی از وزارت راه و ترابری و گمرک ایران در سال 1376/1/17 تاسیس و فعالیت خود را در زمینه حمل و نقل بین المللی به صورت گسترده در اقسا نقاط جهان اعم از کشورهای اروپایی،آسیایی و آفریقایی زیر نظر انجمن شرکتهای حمل و نقل بین المللی ایران و انجمن جهانی IRU آغاز نمود.