شرایط کرایه حمل با کانتینر

کرایه و هزینه های حمل


6- شرایط کرایه حمل با کانتینر

قبل از رواج حمل با کانتینر،خطوط کشتیرانی فقط به هزینه یا کرایه حمل دریایی توجه داشتند و در حمل کالا از مرحله دریا به بعد علاقه ای نشان نمیدادند. با مطرح شدن حمل کانتینری ،شرکت های حمل دریایی وارد مرحله بعدی گردیده و به اصطلاح پا را از ساحل فراتر نهادند. بعضی ازاین کشتیرانی ها سازمان حمل زمینی خود را دایر نموده اند وبعضی با شرکت های حمل زمینی قرارداد های بلند مدت بسته و از خدمات آنها استفاده میکنند. بنابراین اکنون شرکت های کشتیرانی در وضعی هستند که می توانند یک کانتینر را از انبار (یا یه اصطلاح درب خانه یا کارگاه مشتری = HOUSE) تحویل گرفته وآنرا در مقصد نهایی یا درب منزل گیرنده کالا تحویل نمایند. بهمین علت حالت های متفاوتی از حمل و حدود تصدی آن پیش می آید که بایستی با آنها آشنا بود.

 

  • حمل زمینی توسط مشتری یا متصدی حمل CARRIERS/ MERCHANT'S HAULAGE

    مبدأ اولیه تا بندر توسط خط کشتیرانی تقبل می گردد و همینطور در بندر مقصد تا محل تحویل نهایی. برعکس حمل توسط بازرگان به این معنی است که مشتری یا فرستنده کالا این امر را بر عهده می گیرد. بنابراین بر حسب مورد،کرایه می تواند بخش زمینی را نیز دربرداشته یا نداشته باشد . اصطلاحات متنوع P.P یا P.H وغیره که قبلاً توضیح داده شده ناظر بر این مسأله است. امروز در شقوق مختلف حمل رویه ای یا توافقی تحت عنوان « هزینه های حمل منطقه ای » برقرار گردیده است که ZONE TRANSPORT CHARGES نامیده میشود. به این معنی است که اتحادیه اروپا را به مناطقی معین تقسیم کرده اند وهزینه ای حمل برای هر منطقه و نه یک کشور از قبل تعیین شده اند که شامل هزینه های حمل زمینی از هر نقطه داخل منطقه تا بندر مبنا یا BASE PORT میباشد ودر تعرفه ها قید گردیده است.امروزه در شقوق مختلف حمل رویه ای یا توافقی تحت عنوان « هزینه های حمل منطقه ای » برقرار گردیده که Zone Transport Charges نامیده میشود. به این معنی که اتحادیه ها اروپا را به مناطقی تقسیم ومعین کرده اند وهزینه های حمل هر منطقه ونه یک کشور از قبل تعیین شده اند که شامل هزینه های حمل زمینی از هر نقطه داخل منطقه تا بندر مبنا یا Base Port می باشد ودر تعرفه ها قید گردیده است.




  • هزینه های اسکله یا PIER CHARGES

    همانطور که اشاره شد،این نوع هزینه ها به محموله های یک کانتینر پر یا کمتر از یک کانتینر پر یعنی F.C.L و L.C.L تعلق میگیرد وشامل اقلامی به شرح زیر است :

    THC یا TERMINAL HANDLING CHARGES     = هزینه های جابجایی در پایانه

    CSC یا  CONTAINER SERVICE CHARGES      = هزینه های تعمیر یا شستشو وسایر کارهای مربوط به کانتیینر

    B.S.C =BREAK BULK SERVICES                   = یا هزینه های تفکیک وتوزیع محموله های یک کانتینر جهت تحویل وتحول به مشتری

    LIFT ON-LIFT OFF                                        = گذاشت وبرداشت

    PLTC = PORT LINER TERMINAL CHARGE  
      = هزینه های پایانه ای متعلق به خط




  • کالاهای خارج از اندازه های عادی DIMENSIONED CARGO

    یک کشتی کانتینربر تعداد معینی سلول یا جا برای حمل کانتینرها دارد که به آن CELL یا SLOT میگویند وبرحسب TEU یا معادل کانتینرهای 20 فوتی تعیین میشود.بعلاوه کشتی ها غیر از کانتینر معمولاً قسمتی از ظرفیت خود را به کالاهای عادی یا سنتی اختصاص میدهند که بعلت ابعاد واندازه قابل بارگیری در کانتینر نیستند.کالاها یا نگله هایی که ابعاد آنها از ابعاد کانتینر 20 فوتی یا 40 فوتی تجاوز کند،کالای غوال یا خارج از اندازه محسوب می شود (Out of Gauge) . اتحادیه FEFC این قبیل کالاها را به شرح زیر تعریف کرده است.
    " کالاهای غوال (خارج از اندازه متعارف) محسوب میشود که به هنگام بارچینی در کشتی فضایی بیش از 12/19 متر کمتر باشد ولی از لحاظ عرض وارتفاع در حد معمول ،مشمول نرخ بر حسب واحد CBR برای کانتینر 40 فوتی خواهد شد.




  • SHORT FALL کسر ظرفیت وکرایه حداقل فضای استفاده

    کلیه تعرفه های مربوط به کانتینرهای 20 و 40 فوتی شامل یک حداقل کرایه برای کانتینرهاست.
    نرخ استفاده از حداقل فضا وظرف کشتی در کنفرانس های مختلف تفاوت میکند و بایستی برای اطلاع از چند وچون این نرخ ها از خطوط کشتیرانی استعلام نمود . این تعرفه حداقل برای سایر انواع کانتینرها نیز تعیین گردیده و مورد عمل قرار میگیرد و در واقع به این معنی است که ولو اینکه حجم یا وزن کالا کمتر از مقادیر تعیین شده باشد،کرایه حداقل مزبور وصول خواهد شد.کرایه های کسر ظرفیت یا SHORT FALL به علت تنوع کالاها وتغییر حداقل ها بر حسب نوع و ابعاد کالا بصورت معادلات پیچیده ای درآمده و شکایت صاحبان کالا و فورواردرها را برانگیخته است. لذا در این مورد باید مسأله را دقیقاً با بخش بازاریابی یا روابط بازرگانی خطوط مطرح وبررسی ونسبت به وضع ومقدار کرایه قابل پرداخت اطمینان حاصل نمود.

gplus Twitter

درباره ما

  • شرکت حمل و نقل بین المللی و ترخیص کالا بهروش سریع به شماره ثبت 129345 دارای مجوز رسمی از وزارت راه و ترابری و گمرک ایران در سال 1376/1/17 تاسیس و فعالیت خود را در زمینه حمل و نقل بین المللی به صورت گسترده در اقسا نقاط جهان اعم از کشورهای اروپایی،آسیایی و آفریقایی زیر نظر انجمن شرکتهای حمل و نقل بین المللی ایران و انجمن جهانی IRU آغاز نمود.