توانایی ها و تحصص ها »» انتخاب وسایط یا روش های حمل ««

توانایی ها و تحصص ها

 

1-      انتخاب وسایط یا روش های حمل MODES OF TRANSPORT

 

  • کشتی : بزرگترین بخش حمل ونقل بین المللی توسط کشتی یا به اصطلاح از طریق حمل دریایی انجام می پذیرد و یه ویژه برای کالاهای نسبتاً ارزان قیمت و فله کاربرد دارد. در سالهای اخیز رواج بارگنج (کانتینر) حمل کالاهای گران قیمت نیز از طریق دریا میسر ومقرون به صرفه شده است . بعلاوه کشتی های مدرن با سرعت بالا زمان حمل را تا حد چشمگیری کاهش داده اند.

  • کامیون : در بعضی از نقاط جهان کشتی قادر به رقابت با کامیون نیست ، زیرا این وسیله حمل انعطاف پذیری بیشتر دارد و قادر است که محموله را به جای بندر تا انبار گیرنده حمل کرده وتحویل نماید. بعلاوه حمل توسط کامیون مستلزم سرمایه گذاری در تسهیلات وتجهیزات بندری نیست وبعضی از مسائل ومشکلات سایر وسایط حمل را ندارد واغلب اوقات تنها وسیله است که حمل ونقل مستقیم وانبار به انبار DOOR TO DOOR را میسر می سازد.

  • قطار : در بعضی مسیرها قطار نیز وسیله مناسب تری برای حمل محسوب میشود.مثلاً راه آهن شوروی در دهه 1960 بارگنج های ارسالی از شرق آسیا را تا سواحل مدیترانه وبالتیک در اروپا وبالعکس،در مقادیر زیاد حمل نموده است.این خط مطلوب نظر مطلوب بارفرابران بوده وخط سراسری سیبریه بعنوان خط « عاملین فاقد وسیله حمل » یا NON VESSEL OPETARATORS نام گرفته است. به ویژه بارفرابرانی که در حمل محموله های کانتینری از انبار فرستنده تا انبار گیرنده DOOR TO DOOR تخصص دارند آن را ترجیح داده اند. راه آهن آمریکای شمالی نیز با اختصاص قطارهای کامل باری از سواحل غربی به سواحل شرقی ویا از بنادر خود تا شهرهای داخلی بازار رقابتی چشمگیری را در عرصه حمل ونقل کالا بوجود آورده است.

  • حمل با هواپیما : هواپیماهای باربری برای محموله های با تناژ بالا مناسب نبوده ونمیتوانند با حمل ونقل زمینی ودریایی رقابت کنند.هزینه این طریقه حمل زیاد ومعمولاً کالای کم حجم با تناژ پایین ودر عین حال گران قیمت که سرعت حمل در انتخاب وسیله حمل از عوامل عمده تعیین کننده به شمار می آیند.
محموله

gplus Twitter

درباره ما

  • شرکت حمل و نقل بین المللی و ترخیص کالا بهروش سریع به شماره ثبت 129345 دارای مجوز رسمی از وزارت راه و ترابری و گمرک ایران در سال 1376/1/17 تاسیس و فعالیت خود را در زمینه حمل و نقل بین المللی به صورت گسترده در اقسا نقاط جهان اعم از کشورهای اروپایی،آسیایی و آفریقایی زیر نظر انجمن شرکتهای حمل و نقل بین المللی ایران و انجمن جهانی IRU آغاز نمود.