مسیر عمده ترانزیتی (گذربری) در ایران »»» بنادر جنوبی«««

 مسیر عمده ترانزیتی (گذربری) در ایران 

2- بنادر 

بنادر جنوبی :

  • بندر عباس  :

    بندر عباس با مجموعه بندری باهنر (بندر قدیم) وشهید رجایی (بندر جدید) مرکز ثقل عملیات گذربری (ترانزیتی) در سواحل جنوبی کشور بشمار می آید.بندر عباس با جاده و راهآهن به داخل کشور ومرزهای خروجی متصل می گردد وبندر شهید رجایی وبندر شهید باهنر به دلیل موقعیت مناسب جغرافیایی ،به عنوان نقطه اتکا بندر عباس در جهت جابجایی کالا وسرمایه در اشکال مختلف ،نتایج اقتصادی به سزایی برای استان هرمزگان به همراه داشته استوبندر عباس با دارا بودن سه منطقه ویژه اقتصادی بندر شهید رجایی،صنایع معدنی وفلزی خلیج فارس وکشتی سازی خلیج فارس ،به قطب مهم ورود وخروج کالا -بخصوص بصورت کانتینری -تبدیل شده است. ضمناً فرودگاه بندر عباس که در نزدیکی بندر قراردارد امکان بالقوه ای برای ترکیب محموله های دریایی -هوایی بشمار می آید که در صورت انجام سرمایه گذاریها وبازارسازی لازم می تواند در خدمت هحمل هوایی محموله های ترانزیتی درآید.


  • بندر امام خمینی (ره) :

    این بندر از پاره ای جهات از جمله مواصلات ریلی وجاده ای ونزدیکی به شهرهای عمده وبرخورداری از محوطه ها وانبارها هنوز بزرگترین بندر ایران محسوب می شود.فاصله این بندر تا تهران 927 کیلومتر است وتا نزدیکترین فرودگاه 25 کیلومتر است.این بندر در زمان حکومت سابق قبل از سال 1310 ساخته شذ و به نام (بندر شاهپور) نام گذاری شد. عملیات خاکریزی وسدسازی وساختمان اسکله ها وبناها ومحوطه مربوطه وتأسیسات مزبور تا سال 1324 ادامه دشاته است.اسکله های بندر امام (ره ) در سالهای 1345 تا 55 تعداد اسکله های این بندر افزایش چشمگیری یافته وبه تجهیزات مناسب تخلیه وبارگیری مجهز شد .این بندر در انتهای شمال غربی خلیج فارس در 77 کیلومتری شرق آبادات وخرمشهر و160 کیلومتری جنوب شرقی اهواز واقع گردیده وبه واسطه موقعیت خاص ودارا بودن کانال طبیعی به نام خور موشی به طول 40 مایل دریایی یکی از بنادر مهم اقتصادی جنوب کشور می باشد. بعلت جنگ تحمیلی وتعطلی بندر خرمشهر وآبادان ،بندر امام خمینی (ره) رونق خاصی یافت. در حال حاضر حجم وسیعی از واردات کشور از طریق منطقه مزبور انجام میگیرد.وجود راههای دریایی ،ریلی ،ریلی جاده ای در بندر امام (ره) دستیابی این منطقه به سایر مناطق داخلی وخارجی را تسهیل می نماید. همچنین احداث مهمترین پالایشگاه ومجتمع پتروشیمی کشور وتوسعه فعالیتهای پتروشیمی وایجاد دو منطقه ویژه اقتصادی بندر امام خمینی (ره) را به یک منطقه مهم صنعتی تبدیل نموده است.


  • بندر چابهار :

    این بندر به موقعیت جغرافیایی وسرمایه گذاری های قابل توجه در ایجاد منطقه آزاد تجاری برای نقل وانتقال محموله های ترانزیتی مناسب است وچنانچه از تأسیسات وتجهیزات لازم بندری برخوردار گردد می تواند به یک SEA-AIR HUB در موضع رقابت با بندر کراچی وگوادر در پاکستان قرارگیرد. یکی از شهرهای جنوب خاوری استات سیستان وبلوچستان ایران وتنها بندر اقیانوسی این کشور میباشد که در کرانه دریای عمان واقیانوس هند قرار دارد.لنگرگاه آن قابلیت پهلوگیری کشتی های اقیانوس پیما را دارد واز مناطق آزاد بازرگانی ایران است. بندر چابهار به دلیل موقعیت راهبردی ،که نزدیکترین راه دسترسی کشورهای محصور در خشکی آسیای میانه (افغانستان،ترکمنستان،ازبکستان،تاجیکستان،قرقیزستان وقزاقستان) به آبهای آزاد است از اهمیت فراوانی برخوردار است وسازندگی وسرمایه گذاری فراوانی در آن صورت می گیرد;از جمله ساخت اسکله وافزایش گنجایش بارگیری کشتی های اقیانوس پیما (در خلیج چابهار)وساخت راه آهن به سوی آسیای میانه واحداث فرودگاه بین المللی.
    این بندر یکی از مهمترین چهار راه های کریدور شمال-جنوب بازرگانی جهان است.
    بر اساس پیش بینی محققان سازمان ملل در زمینه حمل ونقل بین المللی ،حدود نیمی از حمل ونقل جهان میان خاور دور با سایر نقاط دنیا انجام میشود. از مجموع 3 کریدور حمل ونقل جهانی که کارشناسان سازمان ملل برای این امر پیش بینی کرده اند ،2 کریدور از از ایران می گذرد وچابهار نقطه عبور جنوبی ترین کریدور شرقی -غربی جهان خواهد بود.این کریدور از «دروازه ابریشم» در چین آغاز می شود وقلب اقتصاد این کشور یعنی استان کانتون را تغذیه کرده وبه سرزمین آسیای جنوب شرقی می پیوندند وپس از طی این مسیر وارد هندوستان شده وبا پوشش مهمترین شهر های این ناحیه مانند کلکته،ناکپور،جایپور،حصیر آیاد ،کراچی وبن قاسم به چابهار می رسد.
    بندر چابهار آسان ترین وراهبردی ترین راه دسترسی به آبهای ازاد برای 6 کشور محاط در خشکی در آسیای میانه است.
    این بندر یکی از مهمترین چهارراههای کریدور شمال-جنوب بازرگانی جهانی است.منطقه آزاد چابهار با مساحت 14 هزار هکتار در متهی الیه جنوب شرقی ایارن ودر کنار آبهای دریای عمان قرار دارد .این منطقه به وسیله شبکه حمل ونقل زمینی وهوایی از شمال به کشورهای آسیای میانه وافغانستان ،از شرق به پاکستان واز جنوب به اقیانوس هند اتصال می یابد.دسترسی به آبهای آزاد و قرار داشتن در خارج از خلیج فارس وهمینطور عدم آسیب پذیری در مواقع بروز بحران ،موقعیت استراتژیکی را برای ایجاد یک گذرگاه ارتباطی بین کشورهای آسیای میانه وسایر کشورهای جهان فراهم آورده است.
    درشهریور 1392 نخستین محموله صادراتی افغانستان از طریق بندر چابهار ایران به هند رسید.
    منابع هندی اعلام کردند که نخستین محموله صادراتی افغانستان شامل 20 کانتینر حاوی خشکبار از طریق بندر چابهار ایران به این کشور رسید.بر اساس این گزارش سفارت خانه های هند  در کابل وتهران در این زمینه رایزنی های گسترده ای با کشورهای میزبان انجام دادند. هند سعی دارد با فعال کردن بندر چابهار ایران وابستگی خود به پاکستان برای ارتباط با افغانستان وآسیای مرکزی را قطع کند.هند در ماه می 2013 رسماً خواستار مشارکت در پروژه توسعه بندر چابهار شده است اما نگران واکنش تند امریکا در این زمینه با توجه به تحریم اقتصادی ایران است .


  • بندر بوشهر :

    این بندر که در مقایسه با دو بندر عباس وامام خمینی در درجه دوم اهمیت قرار دارد ،دارای یک سری ایکله های عمومی واختصاصی است.فاصله آن تا تهران 196 کیلومتر وتا فرودگاه بوشهر 3 کیلومتر است.از این بندر بالاخص برای حمل کالای عمومی بین ایران وکشورهای حاشیه خلیج فارس استفاده می شود.

    سایر بندرهای جنوب چون لنگه ،جاسک،گناوه ودیلم از بنادر درجه سوم هستند وعمدتاً در ترافیک ساحلی ومابین کشورهای حاشیه خلیج فارس مورد استفاده قرار می گیرد.عمق آنها اجازه پهلوگیری شناورهای بالاتر از 4000تن را نمی دهد.

 

gplus Twitter

درباره ما

  • شرکت حمل و نقل بین المللی و ترخیص کالا بهروش سریع به شماره ثبت 129345 دارای مجوز رسمی از وزارت راه و ترابری و گمرک ایران در سال 1376/1/17 تاسیس و فعالیت خود را در زمینه حمل و نقل بین المللی به صورت گسترده در اقسا نقاط جهان اعم از کشورهای اروپایی،آسیایی و آفریقایی زیر نظر انجمن شرکتهای حمل و نقل بین المللی ایران و انجمن جهانی IRU آغاز نمود.